Ambasadorul Poloniei, în vizită la Primăria Municipiului Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/11/2017

Primarul Mihai Chirica s-a întâlnit astăzi, la Palatul Roznovanu, cu Excelența Sa Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei la București, și Crina Bârladianu, expert în probleme macroeconomice în cadrul Ambasadei.

Oficialii au discutat în special despre modelul de bună practică polonez în atragerea de fonduri europene și investiții străine, despre potențialul economic al municipiului Iași și al Regiunii Nord-Est și despre interesul crescut al investitorilor polonezi pentru această zonă a României, în special datorită importantului centru universitar și dezvoltării exponențiale din domeniul IT.

Ambasadorul a explicat că succesul atragerii de fonduri europene în Polonia se bazează în principal pe renunțarea la centralizarea excesivă, Polonia fiind împărțită în 16 voivodate care au negociat și implementat direct cu autoritățile europene fondurile destinate proiectelor locale și regionale, în coordonarea capitalei poloneze rămânând doar proiectele mari de infrastructură și dezvoltare la nivel de țară. În acest context, Excelența Sa a prezentat și modelul Poloniei de gestionare a planificării și construcției de autostrăzi, un model care și-a dovedit deja eficiența

În altă ordine de idei, Ambasadorul și-a arătat admirația față de orașul Iași si, în particular, față de Universitatea „Al. I. Cuza”, precizând ca mai multe persoane care lucrează în Ambasadă au făcut studiile sau practica prin programe de tip Erasmus la Iași și au rămas foarte impresionate de aceste locuri.

Excelența Sa va participa vineri, 3 noiembrie, la conferinţa ştiinţifică şi vernisajul expoziţiei „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei şi Europei”, care vor avea loc la Muzeul Unirii, manifestările fiind organizate din iniţiativa Institutului Polonez din Bucureşti şi a Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti..

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*