Ambasadorul Norvegiei, în vizită la Palatul Roznovanu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/01/2015

Ambasadorul Norvegiei în România, Excelența Sa (E.S.) Tove Bruvik Westberg, s-a întâlnit luni, 26 ianuarie 2015, cu Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, pentru a discuta despre lansarea în Iaşi a două proiecte cu impact social. Cele două proiecte sociale sunt finanțate prin programul Norvegiei SEE, derulate de Salvation Army (crearea unui Centru Comunitar la Iași) și Fundația Alături de Voi. E.S. este însoțită la Iași de Diana Secărea, asistent EEA&Norway Grants.

vizitaÎn discuţiile purtate la Palatul Roznovanu, Tove Bruvik Westberg și-a arătat mulțumirea față de buna colaborare existentă între serviciile de specialitate ale municipalităţii ieşene și ONG-urile locale active în domeniul social. Discuțiile au vizat și situația economico-socială a Municipiului Iași, parteneriatul strategic cu Republica Moldova, colaborarea cu mediul academic, preecum şi programul de finanțare EEA&Norway Grants (Granturi SEE și Norvegiene).

Primarul Gheorghe Nichita a discutat cu ambasadorul Norvegiei şi despre proiectul „Istoria minorităţilor – o abordare cultural artistică a diversităţii”, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, care se află în implementare din decembrie 2014, linia „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural”, derulat în parteneriat cu Fundația Iași 2021 – Capitală Culturală Europeană, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi și Asociaţia „Pro Roma”. Obiectivul general al proiectului este sporirea dialogului cultural prin înţelegerea diversităţii culturale și organizarea pe durata proiectului, de 11 luni, a unei cercetări istorice a minorităților, spectacole, expoziții, conferințe tematice (un spectacol de teatru documentar evreiesc; un spectacol de teatru de animaţie ce are ca sursă de inspiraţie cultura etniei rome; 5 reprezentații ale spectacolului de teatru de animație; 250 de exemplare din volumul de monografie istorică; 6 conferințe tematice „Iaşi – oraş al diversităţii culturale”; un festival al diversităţii culturale; o paradă a costumelor populare ale minorităților; o expoziție a costumelor populare a minorităților; un spectacol de dans și muzică specifice; 4 proiecții de film documentar aparținând unor minorități).

„I-am expus Excelenţei Sale proiectul pe care îl implementeză municipalitatea despre minorităţi şi i-am explicat că Iaşul este un oraş deschis, un oraş cu valenţe europene. Municipalitatea este preocupată de integrarea acestor minorităţi şi doreşte să deruleze cât mai multe proiecte care să răspundă provocărilor de acest fel. Am discutat şi despre candidatura Iaşului la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

E.S. Tove Bruvik Westberg s-a declarat fascinată de orașul Iași și a promis să revină cât mai curând, pentru a afla mai multe lucruri despre cultura și istoria locurilor.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*