Ambasadoarea Olandei, în vizită la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 11/08/2010

Miercuri, 18 august, ambasadoarea Olandei se va afla în vizită la Iaşi. Ea va avea o întrevedere cu primarul Gheorghe Nichita, pe diverse teme ce privesc posibilitatea dezvoltării unor proiecte economice şi sociale comune.

Ambasadoare a Olandei la Bucureşti din septembrie 2009, Maria Wilhelmina Josepha Antonia van Gool şi-a stabilit ca principale obiective ale activităţii sale diplomatice consolidarea relaţiilor comerciale, a schimburilor culturale între România şi Olanda şi a cooperării în domeniul justiţiei. Şefa misiunii diplomatice olandeze sublinia într-un interviu acordat Newsin că va face eforturi pentru a îmbunătăţi imaginea României în ţara sa.

„Îmi place să ajung să-i cunosc pe oameni, să cunosc ţara, să ies din Ambasadă, să călătoresc în afara Bucureştiului, ca să înţeleg cum este ţara şi cum funcţionează”, declara Antonia van Gool la începutul mandatului său.

Înainte de a fi acreditată ambasador la Bucureşti, Tanya van Gool a ocupat mai multe posturi diplomatice în ambasadele Olandei din Columbia, Bolivia, Costa de Fildeş, Kenya, Surinam. Este absolventă a Universităţii din Groningen, Pau şi Strasbourg, precum şi a Institutului Olandez de Administraţie Publică. Vorbeşte la perfecţie engleza, franceza, spaniola, germana, italiana, dar şi dialectul Ki swahili. Este pasionată de pian, bridge, golf şi yoga.

Olanda, investitorul numărul 1 în România

Conform Ministerului Afacerilor Externe, la data de 31.11.2009, în România erau înregistrate 3572 societăţi cu capital olandez, cu un capital total investit de 4,027 miliarde Euro (locul 1), reprezentând 16,22% din totalul investiţiilor străine (conform datelor ONRC). Domeniile în care s-a investit sunt: industria construcţiilor navale, industria alimentară, industria chimică, logistica, sectorul financiar-bancar.

Un loc important în ansamblul relaţiilor culturale îl ocupă cooperarea în domeniul educaţiei, care s-a axat pe diversificarea domeniilor de cooperare între universităţi şi instituţii de învăţământ, pe creşterea numărului de cursanţi români ce beneficiază, anual, de burse de studiu la universităţi de prestigiu olandeze.

Un bun exemplu îl constituie şi semnarea pe 10 iunie 2010 a unui acord de colaborare dintre Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Iaşi şi Facultatea de Economie din Groningen, acord ce presupune facilitarea schimburilor de studenţi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*