Alţi trei ambasadori ai proiectului Iaşi Capitală Europeană a Culturii 2021

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/10/2015

Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană a lansat campania Ambasadorii Iaşi 2021. Săptămâna aceasta Fundaţia vă prezintă următorii trei ambasadori care susţin candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

olimpia melinteAbsolventă a Facultății de Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași, Olimpia Melinte este una dintre cele mai talentate și cunoscute actrițe ale generației sale.

După ce a debutat în rolul principal din lung metrajul „Cele ce plutesc”, obținând o dublă nominalizare la Premiile Gopo 2010, Olimpia a impresionat prin prestațiile din scurtmetrajele Luizei Pârvu, “Draft 7″ și „My Baby” și din filmul italian de lungmetraj „Șapte fapte de milostenie” prezentat în festivalurile de la Locarno, Annecy, Vilerupt și Marrakech, care i-a adus un premiu pentru actorie la Bobbio Film Festival în Italia. A câștigat premiul Revelation of the Year la Gala Uniunii Actorilor din Spania (prima distincție acordată vreodată unui român) pentru dublul rol și a fost nominalizată la Premiile Goya în 2014 la categoria „Revelația anului”. Anul 2014 i-a adus popularitatea cu rolul Roxi din filmul „Selfie” și cu rolul principal din lungmetrajul de debut “Planșa/ It takes two to fence” care i-a adus o  nominzalizare la Premiile Gopo 2015, la categoria „Cea mai bună actriță într-un rol principal dintr-un lungmetraj de ficțiune”.

Alexandru NeguriciAbsolvent al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Al. I Cuza” Iaşi, Alexandru Negurici a condus AIESEC România timp de un an şi a reprezentat cu mândrie tinerii din România la ONU, fiind un exemplu de urmat pentru sute de tineri din întreaga ţară. De asemenea, are o vastă experienţă profesională dobândită în Canada, Marea Britanie şi Cehia. Momentan, este co-partener la o firmă de servicii lingvistice care îşi desfăşoară activitatea în Londra.

Harry TavitianUnul dintre cei mai apreciaţi pianişti europeni, Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazzului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai important jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ şi în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei, numărându-se printre pianiştii care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European.

Peste 15 personalităţi din domenii diferite (business/antreprenoriat, teatru, muzică, literatură, arte vizuale) şi-au arătat susţinerea pentru proiectul Iaşi 2021. În fiecare săptămână vom dezvălui câte trei ambasadori şi testimonialele lor pentru Iaşi – Capitală Europeană a Culturii 2021. Până acum, de pe lista susţinătorilor fac parte Dan Lungu, Ion Caramitru, Matei Vişniec, Raluca Ştirbăţ, Teodor Corban, Moshe Idel alături de Olimpia Melinte, Alexandru Negurici şi Harry Tavitian.

Dosarul de candidatură al Iaşului are ca temă principală şi ca slogan formula „Switch On” şi a fost depus la Ministerul Culturii pe 10 octombrie. Urmează ca lista scurtă cu oraşele înscrise în competiţie să fie stabilită, în perioada 7 – 10 decembrie, de un juriu format din doisprezece experţi, dintre care zece de la Bruxelles. În 2017 va fi desemnat oraşul câştigător din România care va purta titlul de CEaC timp de un an.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*