Alexandru Lesco, luptător pentru democraţie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/03/2012

CURIERUL DE IAŞI vă prezintă personalităţile care au primit titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Iaşi în ultimele două decenii.

Alexandru Lesco a făcut parte din grupul de luptători moldoveni condus de Ilie Ilaşcu în timpul războiului din Transnistria.

Pedeapsă pentru libertate

Alexandru Lesco, născut la 21 februarie 1955 în satul Coserniţa din raionul Floreşti, Republica Moldova, este un politician român-moldovean, luptător pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul conflictului din Transnistria. El a fost arestat în Tiraspol în iunie 1992, alături de alţi membri ai aşa-numitului Grup Ilaşcu de forţele separatiste transnistriene şi condamnat la 12 ani de închisoare. A fost acuzat de crime de război şi terorism. La 9 decembrie 1993, Curtea Supremă Transnistreană, a cărei autoritate nu este recunoscută internaţional, l-a găsit vinovat de uciderea unui demnitar al Republicii Separatiste, cu scopul de a genera teroare, şi de utilizarea neautorizată a muniţiilor şi explozibililor. Alexandru Lesco a fost eliberat după ispăşirea condamnării, la 2 iunie 2004. Alexandru Lesco a primit cetăţenia română în timpul detenţiei în Transnistria.

Lupta pentru Basarabia

Alexandru Lesco, eliberat dupa 12 ani de temniţă a declarat la ieşire: “Pentru mine, cauza românească rămâne aceeaşi. Eu am fost condamnat pe nedrept. Aşa am considerat atunci şi de aceasta sunt convins şi acum. Nu pot să spun că regret amarnic aceşti ani. Am stat pentru poporul român şi limba noastră românească”. După ce s-a refacut fizic şi psihic, patriotul român a ţinut să fie prezent în România pentru a readuce în atenţia opiniei publice româneşti faptul că doi dintre camarazii săi, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov Popa, erau încă închişi în temniţele transnistrene, fiind ultimii deţinuţi politic din Europa secolului al XXI-lea. Totodată, el a atras atentia asupra situatiei copiilor basarabeni din Transnistria, care nu pot învăţa în limba lor maternă, regimul separatist de la Tiraspol făcând tot posibilul pentru desfiinţarea şcolilor româneşti din stanga Nistrului. La data de 3 iulie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a decorat la Palatul Cotroceni pe Andrei Ivanţoc, Alexandru Lesco şi Tudor Petrov Popa cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. El a menţionat dragostea de ţară, eroismul şi dorinţa de sacrificiu pentru popor, de care au dat dovadă cei trei patrioţi. Alexandru Lesco a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi în 1993.

“Chiar dacă Rusia este mare, nu trebuie să ne temem: si noi avem o ţară şi suntem un popor puternic… Trebuie continuată lupta pentru democratie…” – – Alexandru Lesco

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*