Alexandru Baciu, „ctitor” de fapte bune

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/05/2018

Deși asupra regiunii Moldova planează un stigmat al sărăciei, generozitatea pare că are un izvor nesfârșit de binefăcători. Din această categorie face parte și Alexandru Baciu. Tată a doi copii, acesta vrea o viață mai bună nu doar pentru familia sa, ci și pentru alți mii de copii din Iași, dar și din alte județe. Ca un circuit al generozității, campaniile umanitare îmbracă necesitățile sezoniere ale micuților: „Ignoranța ucide zâmbete” „Trimite un copil la școală!”, „Ghetuțe călduțe”.

Cine este Alexandru Baciu?

Pe lângă afacerea pe care o deține în domeniul kinetoterapiei, în viața lui Alexandru Baciu și-a făcut loc treptat și campaniile dedicate copiilor din medii defavorizate. Totul a început în 2014, când urmărea o știre ce prezenta niște copii ce nu erau pregătiți pentru școală. Ad-hoc, și-a invitat prietenii să cumpere ghiozdănele în care s-au pus cele necesare pentru un start optim la școală, plus un calculator. De atunci, peste 6000 de copii au fost ajutați în cadrul campaniilor umanitare.

„Ne-am deplasat într-un sat de lângă Iași, la niște copilași care aveau nevoie de rechizite. Unul dintre ei era pasionat de informatică, așa că împreună cu prietenii mei am făcut rost de tot ce era nevoie pentru funcționarea unui calculator.  Am completat campania cu achiziția de rechizite și dulciuri. După ce s-a consumat acest episod, tot mai mulți prieteni au rezonat cu această cauză, care s-a concretizat apoi pe 1 iunie, când am fost la Centrul de Copii din Bucium, unde am dus dulciuri. Micuții s-au bucurat cel mai mult de prezența noastră acolo, încât la finalul șederii, unii dintrei ei ne spuneam «mama» și «tata» și ne întrebau când o să mai stăm împreună. Așa ne-am dat seama că un astfel de proiect trebuie să aibă continuitate, rezultând astfel inclusiv acțiunea „Trimite un copil la școală”. În primul an de implementare am făcut 200 de ghiozdănele, în al doilea an 500 de ghiozdănele, iar anul trecut am reușit să strângem 800 de ghiozdănele cu rechizite”, spune Alexandru Baciu.

Campanii de sprijin pentru copii

Generozitatea îmbracă multe forme, prin urmare, campaniile umanitare au stârnit interesul inclusiv companiilor cu un capital internațional:

„Pe lângă simplii cetățeni, ne mai ajută companiile de IT din Iași, care prin intermediul unui crowdfonding intern, strângeau bănuții și ni-i dădeau nouă, tocmai pentru că se identificau cu misiunea noastră. Campaniile noastre variază și în funcție de persoanele care ne cer ajutorul. De exemplu, în 2016 am ajutat un caz dificil, pentru care  ne-am luptat mult. Era vorba de o mămică de 18 ani, cu doi  copii și unul pe drum, iar împreună cu concubinul ei stăteau într-o magazie micuță, de lângă Mănăstirea Cetățuia.  Am creat o companie pentru acest caz: «O casă de Crăciun» și le-am cumpărat un container de 18 metri, unde am racordat toate utilitățile și am cumpărat tot ce trebuie pentru un trai decent. În stânsă legătură cu un astfel de exemplu a rezultat campania „Ignoranța ucide zâmbete”, în cadrul căreia beneficiari sunt copilașii din familii defavorizate. Iarna trecută, am ales 30 de copii pe care i-am dus  la Palatul Culturii, la patinoar, apoi la mall unde au mâncat pizza pentru prima dată, cel puțin unii dintre ei. Scopul nostru era să-i extragem din rutina neajunsurilor și să îi facem să trăiască măcar o zi fără griji. Ne propunem ca peste câteva săptămâni, de 1 iunie, să facem același lucru, cu mențiunea că vrem ca această campanie să devină permanentă. Vizați sunt copiii din învățământul gimnazial, cu rezultate foarte bune la învățătură, să-i cazăm în Iași și le asigurăm o dispensă lunară, astfel încât să ducă la bun sfârșit obiectivul absolvirii liceului, sau chiar a facultății.” precizează Alexandru Baciu.

Noi proiecte umanitare

Asociația „Aktis-ctitor de fapte bune”, în fruntea căreia se află Alexandru Baciu, are planuri mari și pentru acest an. Sunt aliniate așadar la start „Ignorața ucide zâmbete”, ”Trimite un copil la școală” „Ghetuțe călduțe”, ultima acțiune asigurând sute de perechi de încălțări noi pe timpul iernii. „Pentru anul acesta, obiectivul pentru campania «Ajută un copil să meargă la școală» este 1500-2000 de ghiozdănele, acțiune pe care o vom demara pe 15 august. Campaniile capătă amploare, încât putem spune că ajutăm copii și din celelalte localități mai îndepărtate: Piatra Neamț, Bacău, Roman, Vaslui, Botoșani, Suceava. În noiembrie, anul trecut, am adus în cadrul conferinței „Omul ctitor de fapte bune” personalități publice care coordonează ori se implică în campanii umanitare: Melania Medeleanu, Liana Stanciu, Bogdan Tănase (Casa Share), Doina Cepalis, Felix Patrașcanu. Imediat după conferință, unii dintre ei ne-au trimis 300 perechi de încălțări de iarnă în plus pentru copii în cadrul campaniei «Ghetuțe călduțe», 100 de hanorace, sume de bani, jucării în valoare de 400 milioane lei vechi și 150 de saltele pe care le-am oferit familiilor nevoiașe. Mizăm în continuare și pe sprijinul autorităților locale, pe formularul 230 pentru redirecționarea a 2% din impozitul pe venit și bineînțeles pe oamenii care rezonează cu motto-ul nostru «Ctitor de fapte bune»” a încheiat Alexandru Baciu.

Anca Creţu

Comments

comments

Categoria: interviu

Cuvinte cheie:Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*