ADRNE a organizat la Iași o gală a patrimoniului cultural din regiune

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/12/2018

Miercuri, 12 decembrie, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE) împreună cu Centrul Europe Direct Nord-Est, Cotnari şi Complexul Muzeal Național „Moldova” au organizat Gala Patrimoniului Cultural din Regiunea Nord-Est.

Evenimentul a avut loc la Palatul Culturii din Iași și a fost dedicată actorilor regionali care promovează patrimoniul cultural material și imaterial al acestei regiuni.

Această Gală este un eveniment important pentru turismul din Regiunea de Nord-Est, evenimentul desfășurându-se sub egida portalului nostru www.descoperanordest.ro. Vrem să determinăm turiștii să rămână și mai mult în regiunea noastră pentru că au și pentru ce. Aducem astfel în prim plan patrimoniul cultural  material și imaterial de care dispune Moldova. Pe de altă parte, există și instituții care se ocupă de protejarea și conservarea acestui patrimoniu, pe care le vom și premia în cadrul Galei. Este important să conștientizăm faptul că Uniunea Europeană ne sprijină să ne dezvoltăm patrimoniul cultural, că jucăm un rol important și că trebuie să demonstrăm felul în care derulăm aceste tipuri de proiecte. În egală măsură, este imperativ ca turismul din regiunea Moldovei să treacă la un nivel superior, cu servicii de calitate. De aceea vom dezbate și subiectul inovării și creativității turismului”, a declarat directorul ADRNE, Vasile Asandei.

Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a adus în atenția participanților necesitatea promovării brandului de regiune. „Bucovina a început puternic cu rebranduirea acestei zone. Marile orașe din Moldova, Iași, Bacău, Botoșani, Piatra Neamț, încearcă să crească împreună cu Bucovina acest brand de regiune care să accentueze vizibilitatea turistică. Țările puternic dezvoltate trăiesc din turism. Acum câteva săptămâni discutam cu primarul orașului Berlin, care spunea că brandul de oraș reprezintă mai mult de jumătate din Produsul Intern Brut. Jumătate din profitul orașului se datorează turismului. Poate că este momentul să restartăm această bogăție aproape incomensurabilă pe care o are regiunea de Nord-Est și, implicit, Iașul. Aceste resurse nu se epuizează, dimpotrivă pot fi consumate la nesfârșit. Trebuie să schimbăm conceptul în general, prin faptul că patrimoniul cultural și istoric nu trebuie doar să consume, ci și să producă. El creează plus valoare, locuri de muncă, aduce venituri, îmbogățește comunitatea și aduce mândrie”, a afirmat primarul Mihai Chirica. Gala a inclus o conferință, o expoziție, o gală de premiere, o sesiune de networking și un spectacol cu momente artistice folclorice.

Evenimentul a fost moderat de către actorul ieșean Adrian Păduraru.

În Judeţul Iaşi, lista monumentelor istorice cuprinde un efectiv de 1.630 de obiective, dintre care 828 sunt obiective arheologice, 703 monumente de arhitectură, 53 monumente de for public, iar 46 sunt monumente memoriale.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*