Aderarea Municipiului Iași la „Convenția Primarilor pentru Climă și Energie”, în atenția consilierilor locali

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/03/2018

Primăria Municipiului Iași continuă să se implice în proiecte cu impact social destinate persoanelor vulnerabile, dar și în programe coordonate de Comisia Europeană care vizează îmbunătățirea eficienței energetice, utilizarea sporită a surselor regenerabile de energie și sporirea rezistenței locale la schimbările climatice.

În acest sens, în ședința ordinară de Consiliu Local programată vineri, 30 martie, primarul Mihai Chirica va propune aderarea Municipiului Iași la „Convenția Primarilor pentru Climă și Energie”. Printre angajamentele asumate de membrii acestei asociații se numără reducerea emisiilor de CO2 pe teritoriul localităților aferente cu cel puțin 40% până în anul 2030, prin îmbunătățirea eficienței energetice, dar și printr-o utilizare eficientă a surselor regenerabile de energie, respectiv  sporirea rezistenței locale la schimbările climatice.

„Convenția Primarilor pentru Climă și Energie” a fost lansată în anul 2008 de către Comisia Europeană, ca acțiune cheie a Strategiei Uniunii Europene privind adaptarea la schimbările climatice, având drept ambiție să reunească administrațiile locale care se angajează în mod voluntar să atingă și chiar să depășească obiectivele Uniunii Europene  în materie de climă și energie.

„Semnatarii Convenției se angajează să adopte o abordare integrată pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea. Aceștia trebuie să elaboreze, în primii doi ani de la aderare, un plan de acțiune privind energia durabilă și clima, cu scopul de a reduce emisiile de CO2 cu 40 % până în 2030 și de a spori rezistența la schimbările climatice. Pe lângă asistența financiară, coordonatorii Convenției sprijină, de obicei, semnatarii în realizarea unui inventar al emisiilor de CO2 și /sau a unei evaluări a riscurilor climatice, precum și în pregătirea și implementarea planurilor lor de acțiune privind energia durabilă și clima.” se arată în regulamentul convenției.

Inițiativa reunește deja peste 7 000 de autorități locale și regionale din 57 de țări, mizând pe forța unei mișcări la nivel mondial la care participă multiple părți interesate, la care se adaugă sprijinul tehnic și metodologic oferit de oficialitățile implicate și dedicate acestei cauze. Din anul 2017, a început înființarea unor oficii regionale ale Convenției în America de Nord, America Latină și zona Caraibilor, China și Asia de Sud-Est, India și Japonia, în completarea celor existente.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*