Acuarelistul Grigore CARATĂ, la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/08/2017

Acuarelistul Grigore CARATĂ, de la UAPR filiala  Tulcea, invitat să expună la Galeriile Municipale, de către un alt binecunoscut  acuarelist-custodele galeriei- Eugen Mircea, a vernisat marți 8 august o expoziție retrospectivă de acuarelă, având ca tematică frumusețile Deltei Dunării. Inedită prin tematică și tehnica acuarelei, cât și prin compoziție și comatică, expoziția va putea fi vizionată de ieseni   timp de o lună de zile, a avut incă de la vernisaj un numeros public, format în mare parte din colegii de breaslă  cât și din numeroși alți iubitori ai artei.

Expozitia, așa cum menționa autorul, este și un  omagiu adus școlii de pictură  în acuarelă de la Iași și profesorilor săi, între care: Mihai Cămăruț,Constantin Radinschi,  Ștefan Hotnog, Adrian Podoleanu și alți valoroși pedagogi ai artelor vizuale.

Ineditul și farmecul expoziției a rezultat nu numai din  specificitatea locurilor Deltei – definită ca Paradisul întruchipat, ci și prin  viziunea  asupra compunerii peisajelor de apă  sau cu predominanță de apă, prin baletul valurilor transparente sau spumate cu garnituri de perlă. Compozitiile au surprins tangajul ambarcațiunilor de apă, efectele de atmosferă amestecate cu lumina soarelui, structura peisajului  amestecat cu canale, insule, plauri și habitatul păsărilor, ineditul juxtapunerii texturii uscatului cu trmurul valurilor stârnite și purtate de vânt etc.

Având  ca sursă de inspirație un mediu preponderent acvatic, autorul  a lucrat cu finețe și sensibilitate la paleta cromatică de albastru spre albastru perlat, uneori cu aspete dramatice poducătoare de suspans și chiar mister. Recurgând la practicarea tonului pe ton în degradeuri bine orchestrate, iar in anumite situații  autorul apelând și la culorile calde  , mai ales prin inteferența razelor solare cu atmosfera., prin absorbția acestora în picăturile de apă sau prin incidența razelor  solare cu suprafata apei agitate, ajunge la adevărate feerii de apă. Putem spune că a surprins cu multă măidestrie  și  aspectul poetic al fluidului primordial, deschizând calea si spre o muzica a apei prin ritmica valurilor in sunete incolore.

Deși tematica se alimentează preponderent cu imgini ale apei, autorul suprinde cu aceeași sensibilitate și  comunități umane in peisaje citadine sau sătești,  zone campestre, biserici, străzi marcate de patina timpului, piețe, ambarcațiuni  fluviale…

Expoziția este,  fără îndoială, un eveniment artistic cu valore de reper care polarizeaza interesul iubitorilor de artă spre subiectul apei din împărăția  apelor cu  ecouri benefice în cultura ieșeană și în practica artistică  de șevalet.

Mihai Păstrăguș

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*