“Acest oraş a fost leagănul Unirii !”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/01/2012

24 ianuarie

Mesajul rostit de Primarului Municipiului Iasi la adunarea publica din Piata Unirii, prilejuita de aniversarea a 153 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

În calitate de primar, vă mulţumesc că aţi venit în număr aşa de mare pentru a sărbători Ziua Unirii în această piaţă-simbol al unităţii românilor.

În calitate de gazdă, permiteţi-mi să mulţumesc public celor care au răspuns invitaţiei noastre la marea sărbătoare a Iaşului, Moldovei şi României. Mulţumesc preşedinţilor Victor Ponta, Crin Antonescuşi Daniel Constantin, parlamentarilor, Preşedinţilor de Consilii Judeţene şi Primarilor.

De asemenea le mulţumesc ieşenilor care, an de an, mă ajută să organizez această sărbătoare.

Oameni buni,

Nu ne-am fi aflat acum, aici, dacă în urmă cu 153 de ani, românii din Moldova şi Ţara Românească nu ar fi avut o năzuinţă comună, dacă nu ar fi crezut în puterea lor de a schimba istoria.

Atunci, vocea poporului, voinţa puternică a populaţiei a fost ascultată de marii intelectuali ai neamului, de marii oameni politici, de biserica ortodoxă strămoşească. În acel context, spiritul unionist, patriotismul viu, conştiinţa naţională au fost trăsăturile care l-au definit pe Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Alecu Russo drept oameni de stat providenţiali pentru naţia română.

Toţi ne privesc acum de pe acest ansamblu statuar şi ne precizează că Unirea Principatelor s-a înfăptuit pentru că cei care aveau puterea de decizie au ascultat vocea poporului.

Unioniştii ne-au dat o lecţie care trebuie însuşită o dată pentru totdeauna! Mesajul lor este unul simplu: patriotismul nu se declară, ci se înfăptuieşte! Martiriul eroilor, sacrificiul eroilor acestui neam a fost înfăptuit pentru ca noi, cei de azi, să fim liberi în a ne spune public nemulţumirile, să nu ne ascundem şi să nu ne fie frică de ceea ce gândim şi spunem!

Dragi români,

Astăzi nu vreau în nici un caz să polemizez, să lansez atacuri sau să dau naşteri la răfuieli care nu-şi au locul în această zi.

Astăzi trebuie să evocăm istoria, trebuie să cinstim memoria celor care au îndreptat România pe drumul împlinirii naţionale, să recunoaştem sacrificul Iaşului şi al Moldovei, să nu uităm pilda acelor bărbaţi de stat.

Ne e dor de un Cuza hotărât şi de partea poporului, de un Kogălniceanu diplomat şi de un Alecsandri inspirat!

Astăzi şi în viitor să le aducem aminte parlamentarilor români şi autorităţilor centrale cuvintele lui Cuza: „Nu uitaţi, domnilor, că acest oraş a fost leagănul Unirii! România este destul de mare şi de bogată pentru a putea răsplăti sacrificiile ce acest nobil oraş a făcut cauzei naţionale!”

De aceea organizăm an de an această mare sărbătoare şi spunem hotărât Bucureştiului că a rămas dator Iaşului şi Moldovei!

Oameni buni,

Mântuitorul Hristos ne spune: „Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor!”.

Pe 24 ianuarie 1859, Dumnezeu a fost în mijlocul românilor adunaţi la Iaşi, la Focşani, la Bucureşti, în toată ţara. Atunci, românii au fost împreună în numele dreptăţii, al conştiinţei curate şi demnităţii.

Mă rog ca Deumnezeu să fie din nou în mijlocul românilor spre regăsirea valorilor morale care i-a definit ca naţie!

Să fim uniţi în cuget şi-n simţiri, dar mai ales să fim uniţi în apărarea valorilor pe care le-am moştenit de la marii luptători ai neamului românesc!

Dumnezeu să binecuvânteze Iaşul, Moldova şi România! Dumnezeu să binecuvânteze poporul român!

Vă mulţumesc.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*