„Academia Română şi Marea Unire” – comunicare susținută de academicianul Bogdan Simionescu la Palatul Roznovanu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/03/2018

Seria de evenimente organizate de Primăria Municipiului Iași și dedicate Centenarului Marii Uniri a inclus un nou eveniment ştiinţific de prestigiu. În contextul protocolului de colaborare încheiat între Primăria Municipiului Iaşi şi Academia Română pentru celebrarea Centenarului, luni, 19 martie, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, academicianul ieşean prof. univ. dr. ing. Bogdan C. Simionescu a susţinut o comunicare cu tema „Academia Română şi Marea Unire”. La manifestare au participat academicieni, rectori și decani din universitățile ieșene, cercetători, oameni de cultură etc.

Primarul Mihai Chirica a salutat decizia academicianului de a susține o prezentare în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

„Îi mulțumesc domnului academician Bogdan Simionescu pentru că susține această prelegere ai, la sediul Primăriei. Îmi face mare bucurie că ea a avut loc în acest cadru, deosebit de selectiv din punct de vedere academic. Este o continuare foarte frumoasă a Programului Centenar organizat de Primărie. Ne leagă foarte multe lucruri de Academia Română. Suntem primul oraș partener al acestei prestigioase instituții în ceea ce privește susținerea acțiunilor legate de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Avem o datorie față de tot ce au făcut înaintașii noștri. Celor prezenți să le amintim că sunt români și că tot ce au creat strămoșii noștri au făcut-o plecând de la un filon românesc. Trebuie să ne amintim de fiecare dată de asta. Să redescoperim valorile României și să le transmitem către noua generație, cea care va trebui să ducă mai departe gândul națiunii române”, a declarat edilul-șef.

Au mai fost la prezidiu și au luat cuvântul academicianul prof. univ. dr. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, prof. univ. dr. ing. Mihail Voicu, membru corespondent al Academiei Române și totodată președintele interimar al Academiei Române – Filiala Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, și dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași.

Prezentarea făcută de academicianul ieșean, care recent a împlinit 70 de ani, a constat într-o prezentare a celor mai importanți membri pe care i-a avut Academia Română de-a lungul timpului, rolul acestora în marile evenimente istorice, dar în mod special în cadrul procesului de înfăptuire a Marii Uniri, precum și o scurtă prezentare a proiectelor pe care Academia le desfășoară în prezent.

Avertisment privind starea educației

Totodată, prof. univ. dr. ing. Bogdan C. Simionescu a tras un semnal de alarmă în legătură cu viitorul educației din România.

„Cum să ne imaginăm manuale de istorie alternativă?I Istoria noastră este cu păcatele și cu lucrurile ei bune, pe aceea ar trebui să o învățăm. Ce înseamnă istorie alternativă?! Chiar ar trebui să spunem aceste lucruri. Voi ridica și la Academie problema aceasta. Parcă nu mai înțelegem niște lucruri, distrugem școala și o distrugem cu ură, cu sete, fiecare face experiențe. Orice ministru care vine crede că odată cu el începe și se termină lumea. Nu este adevărat, a existat ceva înaintea lui și va exista ceva și după el. Facem tot soiul de experimente pe oameni, pe generații întregi de copii. Ei nu sunt cobai. În România secolului XXI, țară membră a NATO și a Uniunii Europene, avem 10 – 11% analfabeți. Tot cifrele oficiale arată că avem 40 – 41% analfabeți funcționali. Dacă cei de vârsta mea sau, în general, cei care au făcut o școală înainte de 1990 nu vor interveni, peste 10 – 15 – 20 de ani nimeni nu va mai putea repara școala. Ar trebui să ne gândim mai mult și să părăsim acel teoretic turn de fildeș pe care îl au intelectualii și să ne regăsim mai mult în societate, să coborâm în cetate, să mergem în școli. Asta ar trebui să facem dacă suntem intelectuali, așa cum spunem că suntem, dacă reprezentăm o elită a societății, așa cum spunem că suntem, iar eu cred că suntem”, a afirmat Bogdan C. Simionescu, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Academiei Române și care este și Cetățean de Onoare al Municipiului Iași.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*