Abonamentul unic, inclus în noul plan tarifar al Companiei de Transport Public Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/03/2018

Primăria Municipiului Iași a finalizat și lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Consiliu Local privitor la stabilirea prețurilor tichetelor și abonamentelor de călătorie care vor deveni valabile pe tramvaiele și autobuzele Companiei de Transport Public (CTP) Iași.

„Prin acest document, introducem și abonamentul unic în dezbatere publică, fiind vorba de un calcul care să devină atractiv pentru călători: 80 de lei. Cu acest tarif se va putea circula pe raza municipiului, pe orice mijloc de transport, indiferent de frecvența utilizării, timp de o lună de zile. Cred că această sumă este rezonabilă. Pentru cei care vor circula în localitățile învecinate, Tomești, Ciurea, Miroslava sau Valea Lupului, abonamentul va fi de 30 de lei pe lună, cu mențiunea că nu se vor putea folosi acele mijloace de transport din interiorul municipiului”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Astfel, în contextul extinderii reţelei de transport public în Zona Metropolitană, se vor delimita  două zone tarifare (una interioară, pentru oraş, iar una exterioară): zona 1 – municipiul Iaşi; zona 2 – localităţile aflate dincolo de limitele zonei 1.

Potrivit memoriului tehnico-economic, introducerea abonamentului unic la un preţ rezonabil va trebui să fie susţinută şi de eliminarea seturilor de bilete.

„Călătorii care utilizează bilete ar trebui să beneficieze de aceeaşi facilitate pe care o acordă abonamentul unic, anume de a putea ajunge la destinaţie folosind un singur bilet, indiferent de numărul de transbordări. Durata unei călătorii în cazul biletelor pentru o călătorie şi pentru două călătorii va fi de 120 de minute. Elevii şi studenţii vor putea achiziţiona bilete de o călătorie sau cu două călătorii valabile în ambele zone tarifare, preţul acestora reprezentând 50% din tariful întreg al biletelor corespunzătoare pentru o zonă”, după se arată în document.

Crește prețul biletelor, scade prețul abonamentelor

În cursul anului 2017, CTP Iași a înregistrat creșteri la mai multe tipuri de cheltuieli: utilități, combustibil, precum și la cele de personal. Deja 60% din cheltuielile companiei reprezintă salarizarea personalului, care suportă în anul 2018 încă o creștere în urma aplicării majorării salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei. Totodată, în urma discuțiilor cu cfonducerea Primăriei, angajaţii au obţinut încă o ajustare a salariului minim de bază la suma de 2.180 lei. Cu adăugarea sporurilor şi a bonusurilor, venitul minim va atinge suma de 2.500 lei, rezultând un fond suplimentar de salarizare de aproximativ 600.000 lei pe lună, pe care îl va suporta bugetul municipalității.

De altfel, regândirea tarifelor de călătorie a fost implementată și de alte municipalități din țară. La Alba-Iulia, biletul cu o călătorie costă 2.5 lei, iar în Oradea și Arad tariful a urcat la 3 lei.

Astfel, biletul cu o călătorie va costa 2.5 lei, iar biletul cu două călătorii va avea un tarif de 5 lei. În schimb, va exista și biletul valabil 120 de minute care va costa 2.5 lei (doar pe zona 1).

Totodată, tichetele de călătorie la tarifele propuse vor putea fi puse în vânzare și prin aplicații mobile, sisteme desktop și automate de bilete, ce vor rezulta din contractarea acestor achiziții de către Compania de Transport Public.

Abonamente la prețuri avantajoase

Pentru a încuraja folosirea periodică a mijloacelor de transport în comun, au fost calculate prețuri avantajoase pentru abonamente. De exemplu, în noua variantă, un abonament pe toate liniile valabil 30 de zile costă 80 lei, cu 36 lei mai puțin decât în prezent și chiar cu 7 lei mai puițin decât actualul abonament pe două linii.

Denumirea abonamentelor vechi Preț practicat în anul 2017 Denumirea noilor abonamente Tarife propuse pentru 2018
Abonament o linie – 15 zile 37 lei Abonament unic, zona 1 – 7 zile 20 lei
Abonament două linii – 15 zile 44 lei Abonament unic, zona 1 – 30 zile 80 lei
Abonament toate liniile – 15 zile 58 lei Abonament unic, zona 2 – 30 zile 30 lei
Abonament o linie – 30 de zile 73 lei Abonament turist – zona 1 – 3 zile 25 lei
Abonament două linii – 30 zile 87 lei Abonament unic – zona 1 – 6 luni 400 lei
Abonament toate liniile – 30 zile 116 lei Abonament unic – zona 1 – 12 luni 800 lei
Liber la purtător – 30 zile 194 lei Abonament la purtător – zona 1 – 30 zile 200 lei

Cum are loc dezbaterea

Pentru informaţii suplimentare, cei interesați se pot adesa Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni – Biroul de Relaţii cu Publicul – ghişeul 6. În termen de 10 zile calendaristice de la afişare (începând cu data de 22.03.2018), se pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare, pe adresa Primăria Municipiului Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 11, Iaşi,  700064. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare pot fi remise şi Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni – Biroul de Relaţii cu Publicul – ghişeul 6, luni, marti, miercuri şi vineri între orele 8.30-16.30 si joi între orele 8.30-18.30 sau pe email informatii@primaria-iasi.ro. De asemenea, proiectul de hotărâre mai poate fi consultat și pe site-ul municipalității: http://www.primaria-iasi.ro/imagini-iasi/fisiere-iasi/1521716788-Proiect_HCL_tarife.pdf.

 

Comments

comments

Categoria: CTP

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*