A fost semnat acordul de împrumut cu BERD pentru reînnoirea parcului de autobuze

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/12/2016

Reprezentanții municipalității ieșene și cei ai Bancii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat luni acordul de împrumut privind reînnoirea întregului parc auto al Companiei de Transport Public (CTP). Suma pe care o va împrumuta Municipiul Iași este de aproximativ 15 milioane de euro, cu acești bani urmând a fi cumpărate autobuze noi, cu norma de poluare Euro 6.

Copy of Autobuz 2

„Este un moment important în istoria Municipiului Iași. Este un împrumut de 67,5 milioane de lei necesar pentru a asigura cel puțin 80 de autobuze noi. Cu BERD am rămas într-o relație de colaborare foarte bună. De-a lungul anilor am derulat mai multe contracte de credit. Toate au fost un succes, de ambele părți. Mulțumesc colegilor din Consiliul Local Iași care au fost de acord cu acest împrumut, precum și comisiei de negociere”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Condiții avantajoase

Împrumutul are o perioadă de grație de doi ani și o perioadă de rambursare de 10 ani. În urma discuţiilor dintre comisia de negociere din partea Municipiului Iași instituită în 15 iulie 2016 şi reprezentanţii BERD, banca a acordat o serie de facilităţi, precum diminuarea marjei dobânzii de la 1,5% la 1,3% pe an peste ROBOR3M sau reducerea comisionului de acordare de la 1,0% la 0,5%. Potrivit calculelor efectuate de departamentele de specialitate ale Primăriei, la data de 30 septembrie 2016 gradul de îndatorare a Municipiului Iaşi a fost de 12,07%, iar din estimările realizate în conformitate cu prevederile legale, pe perioada de contractare a împrumutului nivelul îndatorării nu va depăşi limita de 30%.

„Această finanțare din partea BERD este rezultatul unui parteneriat pe termen lung. Lucrăm cu municipalitatea ieșeană de foarte mulți ani. Noi vizăm nu doar finanțarea și modernizarea parcului de autobuze, ci mai ales îmbunătățirea sistemului public de transport, obiectiv pentru care BERD va pune la dispoziția Primăriei Iași asistență tehnică gratuită”, a declarat Venera Vlad, coordonator pentru România al Infrastructurii Municipale și de Mediu din cadrul BERD.

Comments

comments

Categoria: CTP

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*