60 de ani de la racordarea Uzinei de Lumină la Sistemul Energetic Naţional

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/12/2017

Astăzi, 27 decembrie, se împlinesc șase decenii de la racordarea Uzinei de Lumină la Sistemul Energetic Naţional. Cu această ocazie, Asociația Veteranilor IRE Iași a organizat un amplu eveniment în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași.

„Elementele care țin de energia electrică și de gaz vor suferi modificări importante și trebuie să fim pregătiți pentru ele. Următorii ani vor veni cu mari provocări atât în ceea ce privește producerea, cât și distribuția energiei electrice. Probabil locul în care se va produce energia va trebui să fie mult mai apropiat de consumatori. În țări precum Germania și Olanda energia neconvențională a început să ocupe un loc important, ajungând chiar la 40%. La nivelul municipalității avem câteva proiecte în viitorul apropiat. Un prim proiect este cel legat de iluminatul stradal. În municipiul Iași avem aproximativ 18.000 de stâlpi. Anul viitor vrem să modernizăm acest tip de iluminat, în sensul scăderii consumului și a unei luminozități conforme cu normele europene, prin folosirea lămpilor cu led. Avem o preocupare intensă pentru ca în cursul anului 2018 să reducem costurile cu energia electrică și cea pe gaz, la nivel de Primărie, dar și la nivel de instituții adiționale Primăriei. Mă refer în special la școli, unde avem un consum major”, a declarat viceprimarul Radu Botez.

Un scurt istoric al energeticii din Municipiul Iași a fost realizat de organizatorul evenimentului, ing. Mihai Caba, care a oferit și câteva diplome aniversare persoanelor care au contribuit la dezvoltarea acestui sector.

„Racordarea Uzinei de Lumină la Sistemul Energetic Naţional a fost făcută de ETACS, cum se numea atunci, adică Electricitate, Tramvaie, Apă, Canal, Salubritate. Ea se afla sub oblăduirea Primăriei. Acest demers a fost realizat pentru că, la vremea aceea, uzina scârțâia din toate încheieturile. Nu mai putea face față solicitărilor. De altfel, soluția a fost avansată chiar de la punerea în funcțiune a Uzinei de Lumină. Un aport important în realizarea acestui succes l-au avut și Energo – Combinat Bacău și Electromontaj Bacău. Uzina avea o capacitate maximă de 10 MW, iar Sistemul Energetic Național de 110 kV”, a spus acesta.

Evenimentul a inclus și un miniconcert al cvartetului „Essenza”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*