6 MAI 2017 – ZIUA ENERGETICII DIN MOLDOVA ed. 8-a

Publicat de Curierul de Iasi la data de 04/05/2017

La 6 mai 1899, ieşenii au trăit un moment de referinţă pentru viitorul Cetăţii: intrarea în funcţiune a Uzinei  de Lumină, prima instituţie de  distribuţie publică a energiei electrice  de pe întreg teritoriul Moldovei.

La aniversarea din 2009, când se împlineau 110 ani, în Adunarea festivă a energeticienilor din întreaga Moldovă s-a adoptat Rezoluţia ca ziua de 6 mai să fie declarată anual Ziua Energeticii din Moldova.

Şi, iată, astfel, în  6 mai 2017 s-a ajuns la cea de a 8-a ediţie, dovedindu-se a fi de-a lungul anilor scurşi o apreciată şi tradiţională manifestare energetică, la care participă cu justificată mândrie foştii şi actualii slujitori ai „Soarelui Electric”.

Darea în exploatare a Uzinei de Lumină, la 6 mai 1899, constituie cea mai luminoasă filă a cronicii energiei la Iaşi. De aici încolo electricitatea avea să fie o cerinţă imperioasă a vremii, iar Uzina de Lumină avea s-o asigure la „foc continuu”. Pentru buna ei funcţionare Uzina de Lumină a mijlocit înfiinţarea la Iaşi, la 1 nov. 1910, a primei Şcoli superioare de electricitate industrială din România, temelie a viitoarei Facultăţi de Electrotehnică .

Manifestările aniversare din acest an vor cuprinde un serviciu religios oficiat la Biserica Sf. Nicolae Domnesc şi o întâlnire a energeticienilor din zona Moldovei, întâlnire găzduită de Muzeul Tehnic din cadrul Palatului Culturii.

 

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*