24 ianuarie – la un pas de a fi adoptată ca sărbătoare naţională legală

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/11/2010

La începutul anului 2010, primarul Gheorghe Nichita anunţa lansarea unei iniţiative publice pentru ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată sărbătoare naţională legală.

La aniversarea a 151 de ani de la Unirea Principatelor, pe data de 24 ianuarie 2010, în Sala Mare a Palatului Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iaşi cei mai importanţi reprezentanţi ai elitei ieşene au semnat Proclamaţia prin care s-a  solicitat declararea zilei de 24 Ianuarie drept sărbătoare naţională legală. A fost o iniţiativă a întregii comunităţi, un proiect al cărui scop a adus împreună reprezentanţi ai spiritualităţii, ai mediului cultural şi universitar al Iaşului.

Printre semnatarii Proclamaţiei s-au aflat mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, episcoul Diecezei Romano-Catolice, PS Petru Gherghel, preşedintele Academiei Române – filiala Iaşi, Viorel Barbu, rectorii celor 5 universităţi ieşene de stat, dar şi preşedintele Senatului României, Mircea Geoană.

Totodată a fost pornită o amplă campanie de strângere de semnături la care a fost invitată să participe întreaga comunitatea ieşeană. De la marile personalitaţi ale urbei  până la fiecare locuitor al cetăţii, toţi ieşenii au avut posibilitatea de a semna acest act la Centrele de Cartier ale Primăriei Municipiului Iaşi sau pe internet. Cauza comunităţii ieşene a avut un succes recunoscut, proclamaţia fiind semnată de aproximativ 16.500 de susţinători.

Impactul iniţiativei comunităţii ieşene a avut ecou şi la nivelul Parlamentului, Senatul României adoptând în şedinţa sa din această săptămână o propunere legislativă prin care ziua de 24 ianuarie devine zi de sărbătoare legală.

În favoarea propunerii legislative iniţiată de senatori şi deputaţi din toate grupurile parlamentare au votat 87 de senatori, 6 senatori au votat împotrivă, iar alţi 6 s-au abţinut de la vot. Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă. Legea este organică, având nevoie şi de aprobarea Camerei Deputaţilor.

Celelalte zile adoptate ca sărbători legale de către Parlament sunt zilele de 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşte, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima si a doua zi de Crăciun.

Susţinători ai Proclamaţiei “România s-a născut la Iaşi

Proclamaţia România s-a născut la Iaşi a fost semnată în ziua de 24  ianuarie 2010 de reprezentanţi ai spiritualităţii, mediului cultural şi universitar al Iaşului.

Printre personalităţile marcante care au semnat pentru această cauză se mai numără primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, consilierii locali şi judeţeni ai municipiului Iaşi, oameni de cultură – academicienii Valeriu Cotea şi Alexandru Zub, pictorul Dan Hatmanu, scriitorii Horia Zilieru, Lucian Vasiliu, Nichita Danilov, Dan Jumara, Aurel Ştefanachi, Cassian Maria Spiridon,  profesorii universitari Gheorghe Cliveti, Corneliu Iţu, Nicu Gavriluţă, Ion Vicovan, Vasile Vântu, Tudorel Toader , Benone Păsărin, Gheorghe Săvuţă, Gheorghe Iacob, directori de instituţii şi jurnalişti.

24 ianuarie, ziua Micii Uniri

În fiecare an, ziua Micii Unirii se celebrează la Iaşi cu o ceremonie specială in Piaţa Unirii, la care sunt prezente importante oficialităţi naţionale şi locale.

Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Ţării Româneşti, după ce fusese ales şi domn al Moldovei cu citeva zile inainte, pe 5 ianuarie.

Astfel, cele doua principate s-au regăsit sub acelaşi conducător, Cuza fiind primul domnitor al Principatelor Unite, un prim pas către recunoaşterea internaţională care a avut loc câţiva ani mai târziu.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*