230 locuri de parcare sub esplanada de la Teatru

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/05/2013

Primăria încearcă să obţină finanţare europeană pentru acest ambiţios proiect

Proiectul reamenajării esplanadei Teatrului Naţional a fost aprobat de Consiliul Local în şedinţa de la finalul lunii aprilie. Documentaţia vizează reamenajarea a aproximativ 20.000 metri pătraţi, fiind incluse suprafaţa esplanadei, dar şi a zonei din lateralul Teatrului Naţional până la statuia lui Miron Costin. De asemenea, o schimbare majoră adusă de proiect este realizarea unei parcări subterane de 230 de locuri pe amplasamentul parcului actual.

„Fondurile UE sunt o şansă”

Forul local a avizat astfel realizarea documentaţiei tehnice necesare pentru identificarea finanţării în anii următori. Conform proiectului, reamenajarea spaţiului şi realizarea unei parcări subterane se ridică la o valoare de aproximativ 82 milioane lei. „Suntem acum în stadiul documentaţiei pentru studiul de fezabilitate. Avem nevoie de timp pentru a pregăti actele necesare pentru ca acest proiect să poată intra pe finanţare europeană în programul 2014 – 2020. Fondurile UE sunt o şansă pentru a putea realiza la Iaşi investiţii importante. Proiectul va fi supus dezbaterii publice în perioada următoare”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Fântâni arteziene

Arhitecţii au redesenat esplanada Teatrului Naţional pentru a completa amenajările ce se desfăşoară în acest moment pe bulevardul Ştefan cel Mare şi strada I.C. Brătianu. Refacerea esplanadei presupune punerea în valoare a axei vizuale dintre două monumente simbol: Teatrul Naţional şi Catedrala Mitropolitană. Regândirea spaţiului urbanistic prevede amenajarea de spaţii verzi deschise, cu păstrarea aliniamentului de platani dinspre strada I.C. Brătianu. „Deschidem o axă vizuală importantă între monumentele din zonă. Spaţiile verzi vor fi deschise, vor exista fântâni arteziene moderne şi va fi schimbat iluminatul arhitectural al parcului. Vegetaţia înaltă, arborii vor fi păstraţi pe lateralele dintre strada Brătianu şi sediul Primăriei, pe centru esplanadei fiind prevăzută vegetaţie de talie mică”, a descris proiectul arhitectul Daniel Vişan.

Şi o piaţetă

În cadrul reamenajării urbanistice a spaţiului a fost inclusă şi suprafaţa de teren dintre strada Cuza Vodă – statuia Miron Costin şi Teatrul Naţional. Practic, zona Teatru Cub va fi transformată pentru a deveni un parc modern, iar în zona statuii cronicarului va fi realizată o piaţetă. Amenajarea spaţiului verde va pune în valoare situl arhitectonic al Teatrului Naţional şi va deschide vizual şi peisajistic legătura dintre Casa Balş – sediul Filarmonicii – Teatrul Naţional

Parcare subterană

O schimbare majoră adusă de acest proiect este realizarea unei parcări subterane sub actualul parc. Aceasta va oferi 230 de locuri de parcare, accesul în subteran fiind realizat dinspre strada Agatha Bârsescu. „Locurile de parcare actuale sunt total insuficiente. Parcarea subterană va rezolva problema parcărilor pentru publicul sălilor de spectacole a Teatrului şi a Filarmonicii, a instituţiilor din zonă, dar şi a turiştilor”, a prezentat arhitectul Daniel Vişan.

Comments

comments



Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!




*