„200 de reţete cercate de bucătărie românească şi alte trebi gospodăreşti” de Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi, lansate la Junimea Scriptor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/12/2017

Editura Junimea şi revista Scriptor invită iubitorii de carte la două ediţii speciale care vor avea loc joi, 7 decembrie 2017.

Primul eveniment va fi organizat de la ora 12.30 în Sala de Lectură a Bibliotecii Gheorghe Asachi şi va consta în lansarea volumului „200 de reţete cercate de bucătărie românească şi alte trebi gospodăreşti” de Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi, însoţite de o delicioasă miniantologie de poezie. „Dar ce nu înveţi  din cartea paşoptiştilor!? Ce slove rare şi pline de mister nu îţi apar în faţa ochilor pofticioşi (şi filologic)! Chitonag de gutăi (banala dulceaţă), vişinap (tradiţionala vişinată), castale îngheţate (un desert minunat) din castane care se prăjesc în „frigarea ce de cafe” apoi se scot pe beţişoare şi se dau prin zahăr […] ş.a.m.d.”, scria regretatul Bogdan Ulmu despre bucătăria românească. „Propunerile tandemului Kogălniceanu-Negruzzi se dovedesc viabile şi astăzi. Greu este numai să te decizi în faţa generoaselor oferte, dacă nu cumva te tentează ideea cercărilor în propria bucătărie. Aşa încât, însoţiţi de vorba veche: La plăcinte, înainte!, mai ales că Lucian Vasiliu ne pigmentază alegerile cu bine simţite acompanieri poeticeşti, nu ne rămâne decât să ne îndemnăm cu tradiţionalul Poftă bună!, închinând şi un gând bun bătrânilor care ne-au înzestrat cu o comoară gastronomico-literară”, este de părere criticul literar Liviu Papuc, care va prezenta acest eveniment alături de Constantin Dram. Amfitrioni vor fi Dan Doboş şi Lucian Vasiliu, secretariatul fiind asigurat de Cornelia Apetroaie şi Viorel Dumitraşcu.

 

 

 

Al doilea eveniment al zilei de joi va avea loc de la ora 17.00, în sala „B.P. Haşdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, fiind prilejuit de lansarea romanului „Gardianul talismanului blestemat”, de Cătălin Boghiu, volum prezentat de Ioan Holban. Amfitrionul manifestării va fi Lucian Vasiliu.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*