101 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/03/2019

Miercuri, 27 martie, municipalitatea ieșeană a organizat evenimentul „100 + 1 ani de la Unirea Basarabiei cu România”.

Cu acest prilej, s-a desfășurat și conferința „Basarabia: trecut, prezent și viitor”, în cadrul căreia au susținut intervenții prof.univ.dr. Ion Agrigoroaiei, prof.univ.dr. Gheorghe Cliveti, prof.univ.dr. Petronel Zahariuc și prof.univ.dr. Cătălin Turliuc. Evenimentul a fost moderat de prof.univ.dr. Daniel Șandru, coordonatorul Programului Centenar al Primăriei, care a anunțat că evenimentul reprezintă „startul spre un nou centenar, cu atât mai mult cu cât acest program al municipalității ieșene este singurul din România care trece dincolo de momentul 1 Decembrie 2018”.

„Data de 27 martie 1918 este una de referință pentru istoria României și a orașului nostru. Este un moment deosebit și de fiecare dată ne amintim cu bucurie de efortul predecesorilor noștri care au contribuit nemijlocit la crearea statului unitar român. Basarabia, ca de fiecare dată, ne-a luat-o înainte și, în momentele grele ale Primului Război Mondial, prima delegație a poposit la Iași pentru a decreta, sub semnătura Sfatului Țării, că se unește cu România. Momentul de astăzi vine să reamintească efortul depus atunci. Dorința noastră este de a transmite tinerei generații cât de important este să nu uităm efortul generațiilor care au desăvârșit acest ideal al tuturor românilor și să contribuim cu toată energia pentru a repara părțile din istorie care nu sunt așa cum ar fi trebuit să fie în momentul de față. Basarabia este trup al României. Asta trebuie să audă toți cei care stau de vorbă cu un român, indiferent de pe care mal al Prutului este, și să nu se fie niciodată rușine să afirmăm acest lucru, chiar dacă vorbim în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene sau ai acestei lumi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La eveniment au participat și Andrei Sever Mureșan, președintele Fundației „Andrei Mureșanu – Deșteaptă-te, române!”, și Roland Schatz, președintele co-fondator al Institutului ONU pentru Indicele Global al Sustenabilităţii.

Evenimentul face parte din Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017 – 2020).

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*