1 decembrie, sărbătorit la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/12/2012

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în Piaţa Unirii de aproximativ 6000 de ieşeni. Manifestările oficiale, dar şi programul pregătit de autorităţi s-a bucurat de o participare mult mai numeroasă decât anii trecuţi.

Fanfara de la Chetriş şi Irina Loghin i-au întâmpinat în jurul orei 9 pe cei veniţi să aniverseze 94 de ani de la Marea Unire. În prezenţa oficialităţilor locale, la ora 10 a fost oficiată slujba Te Deum, urmată de discursurile oficiale şi ceremonia depunerii de coroane.

La manifestările oficiale au participat ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prefectul Romeo Olteanu, primarul Gheorghe Nichita şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Alături de conducerea autorităţilor locale, pe scena amenajată în piaţă au fost prezenţi şi parlamentarii ieşeni.

Ieşenii au salutat cu aplauze defilarea trupelor Ministerului Apărării şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi au apreciat dexteritatea Lupilor negri care au prezentat un exerciţiu de mânuire a armei.

Sărbătoarea din Piaţa Unirii a continuat cu spectacolul folcloric susţinut de Ionuţ Dolănescu şi Sofia Vicoveanca, mulţi ieşeni fiind convinşi de muzică pentru a se prinde în dansuri populare.

Pe strada Lăpuşneanu, municipalitatea a pregătit o masă populară cu 5000 de porţii de fasole cu cârnaţi, colaci şi 1000 de litri de vin fiert.

Ziua Naţională s-a încheiat la Iaşi în jurul orei 17, odată cu Retragerea cu Torţe pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt a militarilor din Garnizoana Iaşi.

ÎPS Teofan: „România reală trebuie să devină dominantă”

“Am putea defini imaginea care prezintă societatea românească astăzi ca fiind, după cuvântul biblic <<în durerile naşterii>> – frământare, agitaţie, fapte de eroism sau trădări. România se află în acest proces al naşterii spre normalitate. Însă dincolo de această Românie agitată, frământată, divizată, adânc şi puternic mediatizată, se află România cea din adâncuri, România cea dinlăuntru, România cea reală. Aceasta este România familiei în care se nasc copii care sunt crescuţi cu frică de Dumnezeu, cu ruşine de oameni şi cu iubire de neam. Dincolo de România de suprafaţă, este România pâinii şi a vinului câştigate cinstit, este România medicului, a militarului, a universitarului, a ţăranului. Dumnezeu să multiplice această Românie adâncă şi reală, să devină dominantă. Dă-ne Doamne Dumnezeule putere să înţelegem ce s-a întâmplat la 1 decembrie 1918 şi să acţionăm, fiecare în parte precum şi în calitate de comunitate româneasă ca urmare adevărată a ceea ce s-a întâmplat atunci”.

Prefectul Romeo Olteanu: „Poporul este mai conştient de propria identitate”

“La 1 decembrie 1918 a fost semnat certificatul de naştere al tuturor românilor. Astăzi este ziua în care întreg poporul român trebuie să fie mai tolerant, mai unit, mai conştient de propria identitate. […]

Sper ca viitorul să aducă românilor bunăstarea şi siguranţa care să le permită evadarea din rutina cotidiană pentru a marca aşa cum se cuvine ziua de 1 decembrie”.

Preşedintele CJ Cristian Adomniţei : „Să arătăm că suntem o naţiune demnă”

„Ziua de 1 decembrie a reprezentat atunci şi pentru totdeauna împlinirea celui mai mare vis al românilor – să fie împreună în ţara lor. Astăzi este ziua în care ne amintim de toţi cei care şi-au adus contribuţia pentru ca acel vis măreţ să ajungă realitate.

Numai prin unitate şi împreună putem să arătăm Europei că suntem o naţiune demnă, o naţiune care şi-a adus întreaga contribuţie la dezvoltarea umanităţii”.

Primarul Gheorghe Nichita: „Dorim reclădirea unui prestigiu şi reconfirmarea unui statut”

„Istoria înseamnă în primul rând memorie, memoria locurilor şi a oamenilor, memoria faptelor şi a epocilor. În 1918, în urmă cu 94 de ani se năştea România Mare. Unirea tuturor provinciilor locuite de români a fost un ideal pentru care au luptat şi s-au sacrificat generaţii de moldoveni, ardeleni şi munteni. Patriotismul acelor români adevăraţi ar trebui să fie un model pentru toţi cei de azi, dar şi o obligaţie faţă de moştenirea lăsată.

Între anii 1916 – 1918, în condiţiile grele ale Primului Război Mondial, conducerea administrativă a ţării, în frunte cu Regele Ferdinand s-a stabilit la Iaşi. De aici, din oraşul nostru a fost pregătit contextul Marii Uniri de la 1918.

Unirea de la 1918 ar fi fost, dacă nu imposibilă macar foarte greu de înfăptuit dacă nu ar fi existat deja construcţia deja începută cu o fundaţie trainică pe care să se înalţe România Mare. După cum ne mărturiseşte istoria Mica Unire, de la 1859 s-a realizat mai ales prin sacrificiul Iaşului şi a ieşenilor, care au săvârşit cel mai nobil gest cu putinţă- acela de a pune interesele naţionale mai presus de orice.

Noi, ieşenii am dovedit că iubim România. E timpul ca şi românii de pretudinteni şi mai ales guvernanţii să arate că iubesc Iaşul, această capitală a sufletului românesc. Nu cerem laude de prisos, nu cerem pomeni de la nimeni ci dorim reclădirea unui prestigiu şi reconfirmarea unui statut”.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*