“Suflete în culori” – fotografii despre copii speciali, la Iulius Mall

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/12/2010

Iulius Mall va găzdui, începând de vineri, 17 decembrie 2010, o expoziţie fotografică despre copiii speciali, refugiaţi – unii provizoriu – într-o lume fascinantă, însă numai a lor. „Suflete în culori” grupează peste 30 de portrete scrise cu lumină şi cromatică vie despre tineri din Iaşi diagnosticaţi cu afecţiuni din spectrul autismului. Surprinşi în timpul orelor de terapie recuperatorie sau când îşi valorificau talentele de artişti, micuţii şi adolescenţii au deschis, prin intermediul obiectivului foto, porţi spre trăirile lor interioare.

Aceste imagini stârnesc curiozităţi despre universul lor, necunoscut majorităţii dintre noi. Am avut şansa să mă accepte să îi fotografiez în multiplele lor stări, de la veselie şi efervescenţă, la contemplare şi interiorizare, sau când primeau sprijin”, a afirmat Gabriela Doboş, care semnează imaginile sub antetele PRO IMAGE şi FOTO IAŞI. Apărătorii acestor suflete delicate –  membrii filialei Iaşi a Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (A.N.C.A.A.R.) – militează şi prin intermediul fotografiilor pentru cauza persoanelor cu autism.

Vernisajul expoziţiei „Suflete în culori” va avea loc vineri, 17 decembrie 2010, la ora 14.30, în Iulius Mall, la etajul 2, lângă librăria Cărtureşti. Colecţia va sta pe şevalete până pe 13 ianuarie 2011. Expunerea fotografică a fost posibilă cu sprijinul A.N.C.A.A.R. – filiala Iaşi, agenţiei foto PRO IMAGE, comunităţii FOTOIAŞI şi Iulius Mall şi face parte din manifestările legate de „Luna Fotografiei” organizate de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România.

Expoziţia „Suflete în culori” se doreşte a fi şi un factor sensibilizator pentru clienţii Iulius Mall. Pe durata expunerii se vor colecta donaţii cu scopul de a face frumos Crăciunul acestor copii cărora ursitoarele au uitat să le hărăzească la naştere o viaţă normală. Banii vor fi folosiţi şi pentru achiziţionare de jucării şi jocuri terapeutice pentru orele de club petrecute, în fiecare week-end, la filiala A.N.C.A.A.R.

Copiii surprişi în expoziţia foto vor fi prezenţi la vernisaj pentru ca apoi, de la ora 15, să devină personaje, tot în Iulius Mall însă la KidsLand Club, şi în propria serbare de Crăciun. Acolo aşteaptă darurile Moşului, dar şi pe copiii de la „Academia Show” (coordonaţi de Ligia Delia Grozdan şi Cosmina Paraschiv) şi artiştii de la Palatul Copiilor Iaşi (coordonaţi de Anca Apetroaie).

Autismul este o tulburare de dezvoltare cu origine neurobiologică ce îngreunează interacţiunea socială şi abilităţile de comunicare. Cauzele specifice sunt încă necunoscute, iar incidenţa autismului este în creştere. În prezent, 1 din 166 de copii este diagnosticat cu autism.

Detalii privind evenimentul puteţi obţine la numărul de telefon 0729 914094, persoana de contact Carmen Ghercă.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*